13.11.10

Σύλλογος Γονέων // Κάτι σαν ημερολόγιο /5

Ένας δυναμικός άνθρωπος είναι κέρδος για την κοινότητα;
Είναι άγνωστο κατά πόσο ένας δυναμικός άνθρωπος μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμος για την κοινότητα, και κατά πόσο καταστροφικός. Κάτι τέτοιο έχει να κάνει με ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου τα οποία αφορούν την ιδιοσυγκρασία και την γενικότερη παιδεία του.
Μια κοινότητα δεν μπορεί έυκολα να διαβλέψει αυτά τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, ούτε και πως αυτά θα εξελιχθούν μέσα στον χρόνο. Μπορεί όμως, βασιζόμενη στους δημορατικούς θεσμούς και την υπάρχουσα εμπειρία να προστατεύεται σε κάθε περίπτωση από την αυθαιρεσία και να αξιοποιεί τους δυναμικούς ανθρώπους προς όφελός της, αντί να αφήνει περιθώρια να συμβαίνει το αντίθετο.

Ο δυναμισμός ενός ανθρώπου, ακόμα και όταν κινείται στην κατεύθυνση της προσφοράς προς την κοινότητα, δεν είναι ασυνήθιστο να παρεμποδίζει, ακόμα και άθελά του, την ανάπτυξη του δυναμισμού της ομάδας. Μια κοινότητα η οποία εξαρτάται από την όποια ευεργεσία ενός ανθρώπου ή μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, ατονεί στο σύνολό της και δεν διαμορώνει πολιτισμικές υποδομές για την επίλυση προβλημάτων και την συνέχισή της όταν αυτοί οι άνθρωποι απουσιάσουν.
Με αυτόν τον τρόπο οι δυναμικοί άνθρωποι λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης κοινοτικού πολιτισμού και πολύ περισσότερο, σε βάθος χρόνου λειτουργούν υπέρ της απαξίωσης και της διάλυσης των κοινοτικών θεσμών.

Μια ακόμα πιο δυσάρεστη συγκυρία, επίσης καθόλου ασυνήθιστη, είναι αυτή κατά την οποία ένας δυναμικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τους λιγότερο δυναμικούς ανθρώπους με τρόπο υποτιμητικό και απαξιωτικό. Μέσα από μια τέτοια νοοτροπία, σταδιακά, καταργείται η έννοια της αλληλεπίδρασης και του αλληλοσεβασμού και οι σχέσεις διαμορφώνονται μέσα σε ένα πλαίσιο χρηστικότητας και επιβολής.
Σε αυτές τις συνθήκες, αργά ή γρήγορα, οι αξιοπρεπείς, δημιουργικοί άνθρωποι απογοητεύονται και αποστασιοποιούνται αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον δυναμισμό και την αυθαιρεσία των ευεργετών και όσων (στις περιπτώσεις ειδικά όπου υφίσταται ωφελιμικό διακύβευμα) αποτελούν την όποιου είδους ακολουθία.

Η στοιχειώδης άμυνα μιας κοινότητας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές είναι, καταρχήν, η τήρηση των θεσμοθετημένων δημοκρατικών κανόνων. Για παράδειγμα, το καταστατικό ενός συλλόγου αποτελεί ένα μικρό σύνταγμα, το οποίο φέρει την εμπειρία του αιτήματος για δημοκρατία, και δεν ευσταθεί να παρακάμπτεται και οι κανονισμοί του να ατονούν χάρη κάποιας βολικότητας, συνήθειας ή αυθαίρετης παράδοσης.

Η ουσιαστική άμυνα όμως, απένταντι στην επιβολή ενός μη δημοκρατικού πολιτισμού, είναι οι διεργασίες μέσα από τις οποίες, όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της κοινότητας έχουν την δυνατότητα να εκφράζουν τον λόγο τους και να αναπτύσσουν την δημιουργικότητά τους.
Κάτι τέτοιο μπορεί να εξασφαλίζει η λειτουργία μικρών ομάδων μέσα στις οποίες οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι προσωπικές και σε βάση ισοτιμίας.

11.11.10

Σύλλογος Γονέων // Κάτι σαν ημερολόγιο /4

Η δύναμη της συνήθειας
Ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον όπου μοιάζει να μην υπάρχει κοινοτικός πολιτισμός υπάρχουν άνθρωποι που -είτε εθελοντικά, είτε μέσα από διοικητικές θέσεις- δρουν για αυτό που θεωρούν ως κοινό όφελος με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται ως τον καλύτερο.
Συμβαίνει συχνά όμως και μπορεί να ισχύσει για κάθε άνθρωπο, να θεωρεί ότι κάθε σκέψη και πρόταση η οποία υπερβαίνει τον δικό του τρόπο σκέψης ή τις όποιες συνηθισμένες-παραδοσιακές δράσεις, αποτελεί ανατροπή και απειλή.
Ωστόσο η επιδίωξη για σύμπραξη με κάθε δραστήριο άνθρωπο είναι μονόδρομος αρκεί να εξασφαλίζεται σε κάθε περίσταση ανοιχτό πεδίο για τα νέα δεδομένα και τις νέες σκέψεις από όπου και αν προέρχονται.

Σύλλογος Γονέων // Κάτι σαν ημερολόγιο /3

Οκτώβριος- Νοέμβριος 2010

Οι πρώτες αποφάσεις του νέου ΔΣ μεταξύ άλλων περιελάμβαναν:
την κοινοποίηση των αποφάσεων και των ισολογισμών στην σχολική κοινότητα, και,
την αναζήτηση τρόπων επικοινωνίας με τους γονείς κάθε τμήματος.
Για αυτό τον λόγο ξεκίνησε η διαδικασία ένας γονέας από κάθε τάξη να συνεισφέρει εθελοντικά ως εκπρόσωπος για την επικοινωνία, καθώς και να γίνονται συστηματικά δραστηριότητες για τους γονείς και τα παιδιά, μέσα ή έξω από το σχολείο, οι οποίες να αφορούν κάθε τάξη χωριστά.

Η πρώτη συνάντηση έγινε με γονείς της πρώτης στο σχολείο οπότε ξεναγήθηκαν στους χώρους του από τον διευθυντή και έγινε γνωριμία με τα μέλη του ΔΣ.

Η δεύτερη αφορούσε κυρίως τους γονείς της Β' τάξης ωστόσο προσκαλέστηκε και η Α' σε περίπατο στο Θησείο και το Μοναστηράκι.

Στις συναντήσεις οι γονείς φέρνουν καφέ, κέικ και ότι επιθυμεί ο καθένας για κέρασμα.

Σύλλογος Γονέων // Κάτι σαν ημερολόγιο /2

Οκτώβριος 2010
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές διακινήθηκε από γονείς έξω από το σχολείο, τις ώρες της προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, το παρακάτω φυλλάδιο.


«
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΟΚΤ 2010
Την Δευτέρα, ήμουν στην συνέλευση
των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων
...
Αν και πολλοί γονείς παραβρέθηκαν στην συνέλευση των συλλόγων, ο αριθμός δεν ήταν αντίστοιχος των προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σαν γονείς στο σχολείο, ούτε του ενδιαφέροντος που θα έπρεπε να δείχνουμε για την επίλυσή τους.
Τα προβλήματα ξεκινούν από πραγματικούς κινδύνους μέσα στο σχολείο (μαθητής, φέτος κι όλας, κινδύνεψε από καζανάκι που έφυγε από την θέση του) και φτάνουν μέχρι τις σοβαρές αδυναμίες στην λειτουργία των σχολείων (π.χ. η ανεπαρκής λειτουργία του ολοήμερου) αλλά και στην γενικότερη προσέγγιση της εκπαίδευσης από την πολιτεία.
Έχει τύχει πολλοί, κάποια στιγμή που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα από τα πολλά προβλήματα, να σκεφτούμε, ή και να πούμε ότι, «ο Σύλλογος δεν υπάρχει». Ο Σύλλογος, όμως, είμαστε εμείς όλοι, και εάν δεν υπάρχει, το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι, εμείς δεν υπάρχουμε.
Και είναι αλήθεια ότι πολλοί δεν υπάρχουμε για την σχολική κοινότητα. Ένας σύλλογος με μέλη που «υπάρχουν» αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και αυτός.
Η ευθύνη για αυτό, όμως, είναι ολονών μας.

Ο Σύλλογος Γονέων
για να υπάρχει χρειάζεται
την συμμετοχή σου!
»

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συμμετοχές, το ψηφοδέλτιο με τις υποψηφιότητες αναρτήθηκε έξω από το σχολείο:


Την ημέρα των εκλογών διακινήθηκε έξω από το σχολείο ένα μικρό χαρτάκι που έγραφε:



Το αποτέλεσμα ήταν, από την δύναμη του σχολείου (100 μαθητές) να εγγραφούν στον σύλλογο γονείς 80 μαθητών και να ψηφίσουν γονείς 60 μαθητών.

14.10.10

Σύλλογος Γονέων // Κάτι σαν ημερολόγιο /1

Φθινόπωρο 2009 και Άνοιξη 2010
Η κατάσταση που βιώσαμε πέρσι υπήρξε ιδιαίτερα αποκαρδιωτική για εμάς ως νέοι γονείς στο σχολικό περιβάλλον.
Τα προβλήματα του σχολείου και της διαχείρισής του πολλά και πολυεπίπεδα.
Οι γονείς υποταγμένοι στο μοντέλο «δεν γίνεται τίποτα» και «κοιτάω την δουλειά μου».
Τα Δ.Σ. των Συλλόγων έθεταν στόχους ερήμην της κοινότητας, μάλιστα, ειπώθηκε από τον τότε πρόεδρο ότι «αφού εσείς δεν συμμετέχετε σε αυτά που προγραματίζουμε γιατί εμείς να ασχοληθούμε με αυτά που προτείνετε εσείς;»
Την ίδια στιγμή, από την μεριά των γονέων, μια συνηθισμένη φράση ήταν «ο Σύλλογος δεν υπάρχει».
Πέραν τούτων όμως, υπήρξαν προσπάθειες ώστε να αναζητηθεί κοινός τόπος για να ανατραπεί αυτό το τέλμα.

Σεπτέμβριος 2010
Η χρονιά ξεκίνησε με το δεδομένο των αρχαιρεσιών για τα συλλογικά όργανα των γονέων όπως το Δ.Σ. του Συλλόγου, η Ένωση Γονέων, και η Σχολική Επιτροπή.
Η αίσθηση γενικής απαξίωσης προς κάθε συλλογική οργάνωση δημιούργησε την ανησυχία σε όλους τους ευαισθητοποιημένους γονείς ότι η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες θα είναι μικρή, με κίνδυνο ακόμα και να μην είναι έγκυρες οι εκλογές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα υπήρξε μια σειρά πρωτοβουλιών από γονείς οι οποίες υποστηρίχτηκαν από τα Δ.Σ.

Σύλλογος Γονέων // Ένα κοινωνικό πείραμα

Μπορεί ένα τελείως απομαζικοποιημένο και απαξιωμένο συλλογικό όργανο να αποκτήσει κύρος, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ίδιων προσώπων που μέχρι τώρα το απαξίωναν;

Η εξατομίκευση του βίου μας μάς απομακρύνει από προσπάθειες που θα έπρεπε ο καθένας μας να καταβάλει προκειμένου να επιτυγχάνεται ολοένα η αναμόρφωση του συλλογικού «κοινόχρηστου» χώρου.
Ταυτόχρονα, ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε την εξατομίκευση μάς καθοδηγεί να επιδιώκουμε την απόκτηση ολοένα πιο σύγχρονων αυτοκινήτων, τεχνολογικών αγαθών, τηλεοράσεων, υπολογιστών, και όλα αυτά με την τελευταία λέξη της αισθητικής και του ντιζάιν όπως διαμορφώνεται σε σχεδιαστήρια της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.


Εικόνες: Nissan του 1975 και του 2010. Η τεχνολογική και αισθητική, κυρίως, αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων στους οποίους διαβιούμε, όπως σχολεία, δημόσια κτίρια και χώροι, ακολουθεί αντίστροφη πορεία από αυτήν των προϊόντων που επιδιώκουμε να κατέχουμε σε ατομικό επίπεδο.

Καθώς απολαμβάνουμε αυτά τα αγαθά υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής που διαμορφώνονται από λαούς οι οποίοι κατέχουν αυτή την τεχνολογική και αισθητική γνώση, εμείς, το περιβάλλον που διαμορφώνουμε και στο οποίο ζούμε -αλλά πιθανότατα και εμείς οι ίδιοι-, διολισθαίνουμε αδιάκοπα σε μια χυδαία πολιτισμική υποβάθμιση.
Τα σχολεία μας είναι απαράλλαχτα εδώ και πολλές δεκαετίες, τα σχολικά βιβλία γεμάτα λάθη -κακοσχεδιασμένα και κακοτυπωμένα-, η βίαιες συμπεριφορές των μαθητών από της πρώτες τάξεις του Δημοτικού αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και το αστικό περιβάλλον καθημερινά -σε κάθε βήμα- γίνεται όλο και πιο εχθρικό.

Εικόνα: Νηπιαγωγείο στα Άνω Πετράλωνα

Η αντίληψη που αναπαράγουμε για την εξατομίκευση μάς οδηγεί στο εξής παράδοξο:
Λέγοντας ότι επιδιώκουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, είμαστε -ο καθένας χωριστά-, διατεθιμένοι να εργαζόμαστε μέχρι το βράδυ προκειμένου να είμαστε σε θέση να πληρώνουμε φροντιστήρια, κολυμβητήρια, ιδιωτικούς γιατρούς κτλ.
Έτσι υποβιβάζουμε το επίπεδο της ζωής μας καθώς μειώνεται ο ελεύθερος χρόνος μας, και το σημαντικότερο, δεν βλέπουμε τα παιδιά μας αρκετά ώστε να διαμορφώνουμε υγιείς σχέσεις μαζί τους επιτελώντας και τον απαραίτητο επιμορφωτικό ρόλο που μας αναλογεί.
Η ζωή των παιδιών μας δε, εντατικοποιείται από πολλή μικρή ηλικία, ενώ ταυτόχρονα αποστερείται το παιχνίδι, καθοριστικό παράγοντα για την διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας.
Έτσι λοιπόν, με μεγάλο κόπο λειτουργούμε στην ουσία επιβλαβώς, τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τα παιδιά μας, την ίδια στιγμή που με μικρότερη και, σίγουρα, πολλή πιο ευχάριστη προσπάθεια θα μπορούσαμε από κοινού μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας να επιτυγχάνουμε ένα καλύτερο σχολείο με σωστά βιβλία, ασφαλή πεζοδρόμια και διαβάσεις, ένα δημόσιο κολυμβητήριο στην γειτονιά μας, και ασφαλείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

«Υπάρχει μια μόνο δυνατή, δημιουργική λύση για την σχέση του εξατομικευμένου ανθρώπου με τον κόσμο: η ενεργός αλληλεγγύη του με όλους τους ανθρώπους και η αυθόρμητη δραστηριότητά του, η αγάπη και η εργασία που τον επανασυνδέουν με τον κόσμο, όχι πλέον με πρωτογενείς δεσμούς[1], αλλά σαν ελεύθερο και ανεξάρτητο άτομο.»
Έριχ Φρομ, Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία


[1] Ως «πρωτογενείς δεσμούς» ο Φρομ αναφέρεται στους δεσμούς ενός παιδιού με τους γονείς του προτού απεξαρτηθεί από αυτούς, αλλά και στην σχέση μεταξύ των προσώπων σε ολόκληρη την πορεία της ανθρωπότητας μέχρι τον Μεσαίωνα, καθώς μέχρι εκείνη την στιγμή κάθε άνθρωπος αντιλαμβανόταν την ύπαρξή του ως μέρος ενός συνόλου τόσο σε πρακτικό επίπεδο μέσα από την οργάνωση της εργασίας, όσο και σε θεωρητικό επίπεδο μέσα από τις θεολογικές ή παραδοσιακές δοξασίες και τελετουργίες.

7.10.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Χρονολόγιο

2010 Μάρτιος 22
Κοινοποίηση, με αφίσσες στην γύρω περιοχή και φυλλάδια τα οποία μοιράστηκαν στα δημοτικά σχολεία και στον σταθμό ΗΣΑΠ, καθώς και παρουσίαση στο παρόν μπλογκ, πρόσκλησης για συμμετοχή στην πρωτοβουλία Ασφαλείς Διαβάσεις.

2010 Απρίλιος 07
Κοινοποίηση προσχεδίου του Αιτήματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξή του.

2010 Απρίλιος 12
Ολοκλήρωση σύνταξης Αιτήματος και έναρξη συλλογής υπογραφών.

2010 Απρίλιος 17
Ανακοίνωση με αφίσσες, φυλλάδια και στο παρόν μπλογκ, των καταστημάτων που προθυμοποιήθηκαν να συλλέξουν υπογραφές.

2010 Απρίλιος 19
Ενημέρωση όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Διαμερισματικό Συμβούλιο του 3ου Διαμερίσματος για την κίνηση των πολιτών.

2010 Απρίλιος 30
Κατάθεση Αιτήματος

2010 Μάιος 05
Έκκληση προς τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων να τοποθετηθούν σχετικά με το Αίτημα.

2010 Μάιος 05
Προώθηση από την Γραμματεία του Διαμερίσματος του Αιτήματος προς το Τμήμα Μελετών του Δήμου Αθηναίων.

2010 Μάιος 25
Ανακοίνωση με αφίσσες φυλλάδια και στο παρόν μπλόγκ, της επικείμενης συνεδρίασης, στις 26 Μαΐου, του Διαμερισματικού Συμβουλίου με θέμα το Αίτημα για Ασφαλείς Διαβάσεις.

2010 Μάιος 26
Συνεδρίαση Διαμερισματικού Συμβουλίου και παρουσίαση του Αιτήματος από πολίτες.

2010 Μάιος 27
Κοινοποίηση της ομόφωνης απόφασης των Διαμερισματικών Συμβούλων προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

2010 Ιούλιος 20
Ενημέρωση προς τους διαμερισματικούς Συμβούλους και κάθε ενδιαφερόμενο της πρόθεσης των πολιτών να προωθηθεί το ζήτημα στον Συνήγορο του Πολίτη εφ όσον δεν υπάρξει έγκαιρη απάντηση στο Αίτημα.

2010 Ιούλιος 27
Έκδοση απόφασης του Τμήματος Μελετών

2010 Αύγουστος 4
Υπηρεσιακή κοινοποίηση προς την Γραμματεία του Διαμερίσματος την απόφασης του Τμήματος Μελετών

2010 Σεπτέμβριος 8
Κοινοποίηση της απόφασης του Τμήματος Μελετών από την Γραμματεία του Διαμερίσματος προς τους πολίτες.

2010 Σεπτέμβριος 15
Συνεδρίαση Διαμερισματικού Συμβουλίου, τοποθέτηση πολιτών επί της απόφασης του Τμήματος Μελετών και απόφαση του Συμβουλίου για περαιτέρω ενέργειες.

Oι όποιες ενέργειες από μεριάς πολιτών σταματούν μέχρι την διενέργεια των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ώστε το θέμα αυτό να μην μετατραπεί σε αντικείμενο κομματικών αντιπαραθέσεων.

Ασφαλείς Διαβάσεις // Στόχοι, Μέθοδος

Στόχοι της πρωτοβουλίας Ασφαλείς Διαβάσεις
Α. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι

Α.1. Εξασφάλιση στοιχειωδών συνθηκών για την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση πεζών, αναπήρων, ανηλίκων και ενηλίκων στην περιοχή γύρω από το σχολικό συγκρότημα και τα νηπιαγωγεία που περικλύονται από τις οδούς Θεσσαλονίκης, Κυκλώπων, Τριών Ιεραρχών και Σιλανίωνος καθώς και στην είσοδο της πόλης των Άνω Πετραλώνων από τον σταθμό του ΗΣΑΠ.
Α.2. Ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση πολιτών σχετικά με θέματα που αφορούν συλλογικά αγαθά και κοινόχρηστους χώρους.
Β. Μακρυπρόθεσμοι στόχοι
Β.1. Δημιουργία προτύπου για ανάπτυξη βελτιωτικών παρεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον.
Β.2. Κατοχύρωση της σημασίας των κοινόχρηστων χώρων, σε σχέση με το επίπεδο της ζωής, στην συνείδηση των πολιτών.
Β.3. Επαναπροσδιορισμός της στάσης των πολιτών απέναντι στα συλλογικά αγαθά.

Μέθοδος
Α. Πρωτοβουλιακή δράση και ανάληψη ευθύνης από μεμονωμένους πολίτες.
Β. Παρέμβαση στα θεσμικά όργανα των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτείας, π.χ. Δήμος Αθηναίων, Υπουργείο Μεταφορών κ.λπ., και εξάντληση των θεσμικών περιθωρίων ώστε αυτά τα όργανα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Γ. Ανοιχτή διαδικασία με διαρκείς ενημερώσεις για όλες τις εξελίξεις και ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής και παρέμβασης προς όλους τους πολίτες.

Ασφαλείς Διαβάσεις // Άρθρο με σχετικό θέμα

«... Μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και των γύρω περιοχών αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πεζούς κάθε ηλικίας: πεζοδρόμια μικρά και σε πολλά σημεία γεμάτα κακοτεχνίες, διαβάσεις για... τολμηρούς, ανυπαρξία υποδομών έξω από σχολεία κτλ. Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, από τις αρχές του χρόνου ως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 140 πεζοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρασυρόμενοι από οχήματα. Τα θύματα ήταν κυρίως μεταξύ 46 και 55 ετών αλλά και παιδιά, ενώ σχεδόν καθημερινά σημειώνονται ατυχήματα με ηλικιωμένους πεζούς. Λύση στο πρόβλημα υπάρχει σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο και πολιτικό μηχανικό κ. Σταύρο Κωνσταντινίδη, συνεργάτη του υφυπουργού Μεταφορών κ. Σπύρου Βούγια. Σε μελέτη που εκπόνησε, προτείνει μικρές όσο και οικονομικές παρεμβάσεις στην πόλη, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο την ασφάλεια των πεζών. Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Κωνσταντινίδης «οι παρασύρσεις πεζών είναι το μεγάλο πρόβλημα οδικής ασφάλειας των αστικών περιοχών. Οφείλονται αρκετές φορές στην απροσεξία και των ίδιων των πεζών,αλλά κυρίως στην έλλειψη υποδομών.Πλήττονται συνήθως οι περισσότερο ευάλωτες ομάδες (παιδιά και ηλικιωμένοι). Ωστόσο με απλές, φθηνές και στοχευμένες παρεμβάσεις είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να υπάρξει θεαματική βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πεζών». ...»

Άρθρο του Διονύση Βυθούλκα στην εφημερίδα Το Βήμα, 25/9/2010

15.9.10

Ένα χαρούμενο περιβάλλον για τα παιδάκια;

Η αυλή του Νηπιαγωγείου επί των οδών Θεσσαλονίκης και Σιλανίωνος στα Άνω Πετράλωνα


10.9.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Aπόφαση της Διεύθυνσης Μελετών του Δήμου Αθηναίων

H απόφαση της Διεύθυνσης Μελετών [Τμήμα Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων & Στάθμευσης] του Δήμου Αθηναίων κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους πολίτες στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 με το υπ' αριθμόν 177893 έγγραφο που παρουσιάζεται εδώ:





ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ [159889] / 13-10-2010

1.
Χρειάστηκαν 128 ημέρες για να παραδοθεί η απάντηση της Διεύθυνσης Μελετών -τμήματος Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων & Στάθμευσης, ενώ, όπως αναφέρεται, εξακολουθεί να εκκρεμεί απάντηση της Διεύθυνσης Μελετών -τμήματος Κοινόχρηστων Χώρων.
Κατάθεση Αιτήματος 30 Απριλίου. Παραλαβή απάντησης Διεύθυνσης Μελετών -τμήματος Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων & Στάθμευσης, 8 Σεπτεμβρίου. Ο Νόμος προβλέπει απάντηση εντός 50 ημερών.

2.
Η απάντηση δεν περιλαμβάνει κανενός είδους δημιουργικό εμπλουτισμό της αρχικής πρότασης, πράγμα που, δεδομένων των συνθηκών και του υποβαθμισμένου αστικού περιβάλλοντος, θα ώφειλε να είναι η πρώτιστη μέριμνα σε μια μελέτη από δημόσια υπηρεσία. Επιπλέον, ως μόνο κριτήριο για απόρριψη ορισμένων από τις προτάσεις εμφανίζεται η εξασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων στάθμευσης, ακόμα και εφόσον η καθετοποίηση της στάθμευσης στην οδό Κοίλης εξασφαλίζει νέες θέσεις.

Θεωρούμε δεδομένο ότι με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολυάριθμων ενηλίκων και ανηλίκων που μετακινούνται στην περιοχή καθημερινά, θα υπάρξη θέληση για από κοινού συμβιβαστική διευθέτηση, μεταξύ της αρχικής πρότασης και της τοποθέτησης της Διεύθυνσης Μελετών -τμήματος Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων & Στάθμευσης, όπως παρουσιάζεται στην συνέχεια.

3.
Θετική εξέλιξη ως προς τις διευρύνσεις πεζοδρομίων σε όλες τις διασταυρώσεις που προτάθηκαν.

Προτεινόμενες ενέργειες:
a. Επείγουσα «ενιαία μελέτη τρόπου σήμανσης για όλα τα σχολεία, ακολουθώντας τις προδιαγραφές του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.» όπως υποδεικνύεται από την Διευθ. Μελετών. Επιδίωξη για ανύψωση των διαβάσεων και σήμανση όπως αναφέρεται στην αρχική πρόταση.
b. Yλοποίηση του έργου χωρίς χρονοτριβή.

4.
Θετική εξέλιξη ως προς την διαπλάτυνση πεζοδρομίων της οδού Σιλανίωνος από Θεσσαλονίκης μέχρι Κοίλης.

Προτεινόμενες ενέργειες:
a. Επέκταση του μέτρου μέχρι Δημοφώντος όπως προτάθηκε αρχικά.
b. Επιπλέον, μπροστά στην είσοδο του νηπιαγωγείου επιπλέον διαπλάτυνση του πεζοδρομίου με αφαίρεση δύο θέσεων στάθμευσης και δενδροφύτευση.
c. Yλοποίηση του έργου χωρίς χρονοτριβή.

5.
Στην οδό Κυκλώπων δεν γίνεται αποδεκτή η διαπλάτυνση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Τριών Ιεραρχών.



Προτεινόμενες ενέργειες
Θεωρούμε ότι το κριτήριο της μη αφαίρεσης θέσεων στάθμευσης δεν είναι το μόνο που εκπροσωπεί τις ανάγκες των πολιτών και λόγω τις ακραίας δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι μαθητές στις μετακινήσεις τους, η οποία προφανώς δεν υπολογίστηκε καθόλου, αντιπροτείνουμε:
a. Την διαπλάτυνση πεζοδρομίου μπροστά στον Παιδικό Σταθμό [κάθοδος δεξιά] με αφαίρεση δύο θέσεων στάθμευσης και δενδροφύτευση.
b. Στην πλευρά των Δημοτικών Σχολείων την διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και δενδροφύτευση με αφαίρεση τεσσάρων θέσεων στάθμευσης στα σημεία που βρίσκονται κολώνες των ΗΛΠΑΠ.
c. Yλοποίηση του έργου χωρίς χρονοτριβή.

6.
Στην οδό Θεσσαλονίκης μεταξύ Σιλανίωνος και Κυκλώπων οι προτάσεις δεν κρίθηκαν θετικά έχοντας ως μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων στάθμευσης.

Προτεινόμενες ενέργειες:
a. Το πρόβλημα αφορά συνολικά την οδό Θεσσαλονίκης στο σημείο που αποτελεί είσοδο της πόλης των Άνω Πετραλώνων από τον ΗΣΑΠ. Σχετίζεται με την ασφάλεια των πεζών ενηλίκων και μαθητών αλλά και με την αισθητική που πρέπει να έχει μια είσοδος και ταυτόχρονα κεντρικό σημείο μιας πόλης.
b. H ανάγκες των Δημοτικών Σχολείων για στάθμευση λεωφορείων ή άλλων κυκλοφοριακών αναγκών τους πρέπει να συζητηθούν με τους αρμόδιους εκπροσώπους των σχολείων.
c. Να υπολογιστεί, ωστόσο, ότι η αναφερόμενη εσοχή στα Δημοτικά Σχολεία αποτελεί είσοδο-έξοδο ασφαλείας στον προαύλιο χώρο των σχολείων και πρέπει να παραμένει ανοιχτή καθόλο το 24ωρο με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης για όλα τα οχήματα και όλες τις ώρες.

7.
Για την οδό Θεσσαλονίκης μεταξύ Κυκλώπων και Δρυώπων δεν έχει γίνει καμμία αναφορά τόσο όσο αφορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όσο και για το θέμα της πλημμύρας, θέματα τα οποία θεωρούμε ως ιδιαίτερα κρίσιμα, και ως εκ τούτου επιφυλασσόμεθα για τις δικές μας περαιτέρω ενέργειες.

3.8.10

Aσφαλείς Διαβάσεις // Το αίτημα μετά από 50 ημέρες δεν έχει λάβει απάντηση

Προς την Γραμματεία και τους Δημοτικούς Συμβούλους του 3ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων


Θέμα: Αίτημα πολιτών με θέμα τις διαβάσεις και την κυκλοφορία των πεζών σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα των Άνω Πετραλώνων και γύρω από σχολικά συγκροτήματα (30/4/2010 Α.Π. 83540)

Σας ενημερώνουμε ότι καθώς έχουν παρέλθει κατά πολύ οι 50 ημέρες οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο για την απάντηση σε αίτημα πολιτών εξετάζουμε το ενδεχόμενο προσφυγής μας στον Συνήγορο του Πολίτη.

Το εν λόγω αίτημα προωθήθηκε από την γραμματεία του 3ου Διαμερίσματος στο τμήμα Μελετών του Δήμου Αθηναίων στις 5/5/2010 και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 86694. 
Στις 26/5/2010 κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου 3ου Διαμερίσματος το αίτημα υπερψηφίστηκε από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια.
Έκτοτε η υπόθεση παραμένει στάσιμη.


Με εκτίμηση,

Κώστας Μπεβεράτος
[και εκ μέρους ενδιαφερόμενων δημοτών]

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2010


Υ.Γ.: Παρακαλούμε να ενημερωθούν για τον προβληματισμό μας όλοι οι ενδιαφερόμενοι

27.5.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Απόφαση Συμβουλίου 3ου Διαμερίσματος

Υπερψηφίστηκε επί του συνόλου από όλους τους δημοτικούς συμβούλους το Αίτημα που προσυπέγραψαν 335 κάτοικοι με θέμα την ασφάλεια των πεζών στα Άνω Πετράλωνα γύρω από τα οικοδομικά τετράγωνα των Δημοτικών Σχολείων 76 και 138.
Το θέμα έχει ήδη προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και την ευθύνη για την παρακολούθησή του ανέλαβε η πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνικών Έργων του 3ου Διαμερίσματος, δημοτική σύμβουλος Αθηνά Σιγάλα.

Παρόντες ήταν οι πολίτες οι οποίοι και τοποθετήθηκαν στο Συμβούλιο:
Δημήτρης Αλεξάκης, μηχανικός, γονέας μαθητή Δημοτικού
Έλενα Καλογιαννίδου, επιχειρηματίας
Κώστας Μπεβεράτος, εισηγητής Αιτήματος, γονέας μαθητή Δημοτικού
Βασίλης Ζώης, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 176ου Δημοτικού

25.5.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Διαμερισματικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει την Τετάρτη 26 Μαΐου 2010, ώρα 18:00, το Συμβούλιο του 3ου Διαμερίσματος όπου θα συζητηθεί το Αίτημα πολιτών σχετικά με την ασφάλεια των πεζών. Μπορεί να παρευρεθεί όποιος δημότης θα ήθελε να συνεισφέρει στον διάλογο

3ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων. Τριών Ιεραρχών 74.

12.5.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Ενέργειες προέδρου και διαμερισματικών συμβούλων

Ο πρόεδρος του Διαμερισματικού Συμβουλίου 3ου Διαμερίσματος, Γ. Στάθης, προώθησε το Αίτημα για Ασφαλείς Διαβάσεις στην Διεύθυνση Μελετών του Δήμου Αθηναίων και σε άλλους αρμόδιους λειτουργούς, στις 5 Μαΐου 2010:



Επιπλέον, από τον διαμερισματικό σύμβουλο Ν. Μουμούρη λάβαμε το παρακάτω μήνυμα:
«
From: ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Date: May 7, 2010 10:11:05 PM GMT+03:00
To: alfa-vita

σε επόμενη σνεδρίαση θα τοποθετηθώ θετικά και εαν δεν είναι θέμα ημηρεσίας θα το θέσω προ ημηρεσίας. Το έχω διαβάσει και το συνυπογράφω το κείμενο που μου στείλατε μεσω διαδικτύου.
νικος μουμουρης.
»

4.5.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Προς διαμερισματικούς συμβούλους

«
Στις 30 Απριλίου 2010 κατατέθηκε αίτημα προς τις Δημοτικές Αρχές με θέμα την ασφάλεια των πεζών το οποίο προσυπογράφουν 335 κάτοικοι και δημότες του Δήμου Αθηναίων.

Το αίτημα έλαβε Αριθμό Πρωτοκόλλου στην γραμματεία του 3ου Διαμερίσματος 084540 /30-4-2010.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την άποψή σας και να αξιολογήσετε το Αίτημα.
Εάν η αξιολόγησή σας είναι θετική παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις κινήσεις στις οποίες είστε διατεθιμένοι να προβείτε για την προώθηση του Αιτήματος καθώς και για τυχόν προτάσεις σας προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες ώστε οι ενέργειες αυτών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολίτες να παρευρεθούν σε συνεδριάσεις των Συμβουλίων του Δήμου, όπως Διαμερισματικό και Δημοτικό, καθώς και να έχουν συνάντηση προσωπικά με τον Δήμαρχο.

Το όποιο σχόλιό σας θα κοινοποιηθεί στον διαδικτυακό τόπο http://alfa-vita.blogspot.com/
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.

Δημότες που κατέθεσαν το Αίτημα
»

To παραπάνω ανεπίσημο αίτημα για σχολιασμό του Αιτήματος για Ασφαλείς Διαβάσεις από τους διαμερισματικούς συμβούλους προωθήθηκε σε αυτούς με φαξ και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 4 Μαΐου 2010.

3.5.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Κατάθεση Αιτήματος

Κατατέθηκε το Αίτημα στις Δημοτικές Αρχές την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 με συνειμένες 335 υπογραφές κατοίκων και δημοτών.

Στο Γ' Διαμέρισμα έλαβε Αριθμό Πρωτοκόλλου 084540 και η κοινοποίηση στο Γραφείο Δημάρχου έλαβε Αριθμό Πρωτοκόλλου 084648.


27.4.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Ενημέρωση παρατάξεων και διαμερισματικών συμβούλων

Την Δευτέρα 19 Απριλίου ενημερώθηκαν όλες οι παρατάξεις που έχουν εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων για το αίτημα που θα καταθέσουν πολίτες και κάτοικοι του Γ' Διαμερίσματος με θέμα την ασφάλεια των πεζών στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων.
Το αίτημα κοινοποιήθηκε σε φωτοτυπική και ηλεκτρονική μορφή.
Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι:
Γιώργος Στάθης, Νίκος Κόκκινος, Ηλέκτρα Σκουρτοπούλου, Νίκος Μουμούρης .

Η συγκέντρωση υπογραφών λήγει την Πέμπτη 29 Απριλίου και το αίτημα θα κατατεθεί στα γραφεία του Γ' Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, Τριών Ιεραρχών 74, την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010, ώρα 10:00 π.μ. προκειμένου να πρωτοκολληθεί.

17.4.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Πού μπορώ να υπογράψω το Αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων

Οδός Θεσσαλονίκης:
> Πρακτορείο ΠροΠο, Δωριέων 2 & Θεσσαλονίκης
> Εκπαιδευτήριο «Apple Studies», Θεσσαλονίκης 151
> Παιδότοπος «Trampolino», Θεσσαλονίκης 151
> Κατάστημα «Υαλοχώρος», θεσσαλονίκης 189

Οδός Τριών Ιεραρχών:
> Βιβλιοπωλείο «Το Ναυτάκι», Τριών Ιεραρχών 152
> Ψιλικά Στυλιανός Ξένος, Τριών Ιεραρχών 154
> Αναψυκτήριο «Rock Cafe», Τριών Ιεραρχών 158 & Κυκλώπων
> Καφενείο «SKIdoo», Τριών Ιεραρχών 160 & Κυκλώπων
> Αναψυκτήριο «Τσακ Μπαμ», Τριών Ιεραρχών 164
> Εστιατόριο «Παραδοσιακό», Τριών Ιεραρχών 170

Οδός Κοίλης
> Φαρμακείο «Σελαμτζή Ουρανία», Κοίλης 15 & Σιλανίωνος

12.4.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Έντυπα για την συλλογή υπογραφών

Μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τα έντυπα για την συλλογή υπογραφών.
Όταν συγκεντρώσετε υπογραφές επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6984 668323 για να επισυναφθούν στο Αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων.


7.4.10

Ασφαλείς Διαβάσεις // Αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ -
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Θεωρούμε ότι η υφιστάμενη κατάσταση όσο αφορά την κίνηση των πεζών στις οδούς που περιγράφονται στον τίτλο και στις υποκατηγορίες του αιτήματος, προσβάλει τόσο εμάς ως πολίτες και κατοίκους αυτής της περιοχής όσο και εσάς ως διορισμένους ή εκλεγμένους δημόσιους λειτουργούς.

Σας καθιστούμε ενήμερους ότι οι κίνδυνοι τους οποίους διατρέχουμε ως πεζοί, εμείς και τα παιδιά μας, είναι αμέτρητοι και η ευθύνη για αυτούς τους κινδύνους βαραίνει τον κάθε διοικητικό υπάλληλο του Δήμου ή εκλεγμένο εκπρόσωπο στις δημοτικές αρχές, προσωπικά. Με την κατάθεση αυτού του αιτήματος σας ζητάμε να ενσκύψετε στις υποχρεώσεις τις οποίες αναλάβατε όταν αποδεχτήκατε τα αξιώματα και τις αρμοδιότητές σας.

Η ευθύνη για την κατάπτωση που βιώνουμε γύρω μας βρίσκεται σε μικρές ή μεγαλύτερες επιλογές που γίνονται διαρκώς από τον καθένα μας. Η διαβίωση που επιφυλάσσουμε για τα παιδιά μας στην πόλη όπου μεγαλώνουν είναι χειρότερη από αυτήν που βιώσαμε εμείς ως παιδιά. Καθώς όμως είμαστε άνθρωποι έχουμε την νόηση ώστε να διακρίνουμε αυτή την εξέλιξη και να ενεργήσουμε ώστε να την ανατρέψουμε.

Ευελπιστούμε στην άμεση ευαισθητοποίηση και κινητοποίησή σας ώστε εσείς αναλαμβάνοντας αυτά που σας αναλογούν ως δημόσιοι λειτουργοί και εμείς αναλαμβάνοντας αυτά που μας αναλογούν ως πολίτες να πράξουμε από κοινού για το καλύτερο.

ΑΙΤΗΜΑ
προς τον Δήμο Αθηναίων

ΤΙΤΛΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
Πρόταση για επείγουσα διαμόρφωση διαβάσεων και άλλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με γνώμονα την ασφάλεια των πεζών στην είσοδο των Άνω Πετραλώνων από τον σταθμό ΗΣΑΠ και γύρω από το σχολικό συγκρότημα των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων.

ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
Η πρόταση αφορά [Α] την αναδιαμόρφωση 10 οδικών διασταυρώσεων, [Β] κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Σιλανίωνος και Δρυόπων, [Γ] την μετατροπή δύο οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων και [Δ] την καθετοποίηση των θέσεων στάθμευσης επί δύο οδών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Όλες οι μετρήσεις που αναφέρονται στο Αίτημα είναι κατά προσέγγιση και δεν αποτελούν αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης μελέτης η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διενεργηθεί από ειδικούς επιστήμονες.
Το ίδιο ισχύει για τα σχεδιαγράμματα τα οποία είναι ενδεικτικά.

ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
[Α] Αναδιαμόρφωση διασταυρώσεων οδών
1. Δημοφώντος και Δρυόπων
2. Δημοφώντος και Κυκλώπων
3. Δημοφώντος και Σιλανίωνος
4. Τριών Ιεραρχών και Δρυόπων
5. Τριών Ιεραρχών και Κυκλώπων
6. Τριών Ιεραρχών και Σιλανίωνος
7. Κοίλης και Σιλανίωνος
8. Θεσσαλονίκης και Δρυόπων
9. Θεσσαλονίκης και Κυκλώπων
10. Θεσσαλονίκης και Σιλανίωνος

[B] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Θεσσαλονίκης από την οδό Σιλανίωνος μέχρι την οδό Δρυόπων

[Γ] Μετατροπή δύο οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων
1. Οδός Κυκλώπων μεταξύ των οδών Θεσσαλονίκης και Τριών Ιεραρχών
2. Οδός Σιλανίωνος μεταξύ των οδών Θεσσαλονίκης και Τριών Ιεραρχών

[Δ] Καθετοποίηση θέσεων στάθμευσης επί δύο οδών
1. Επί της οδού Κοίλης από την διακλάδωσή της με την οδό Τριών Ιεραρχών μέχρι την οδό Ιολάου και στις δύο πλευρές.
2. Επί της οδού Σιλανίωνος από την οδό Κοίλης μέχρι την οδό Τριών Ιεραρχών στην αριστερή πλευρά κατά την φορά της κυκλοφορίας

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
[Α] 1. 2. 3. (σχεδιάγραμμα 1)


α. Δημιουργία προεξοχών κατά 1 μέτρο και για 2 μέτρα από την υπάρχουσα γωνία του πεζοδρομίου στις δύο γωνίες κάθε διασταύρωσης αριστερά της Δημοφώντος κατά την φορά της κίνησης και στα δεξιά της κάθε διασταύρωσης προεξοχή κατά τον ίδιο τρόπο μόνο επί των καθέτων οδών.
β. Δημιουργία ράμπας ΑμΕΑ σε όλες τις πλευρές των διαβάσεων. 
γ. Τοποθέτηση περιμετρικά των προεξοχών και των πεζοδρομίων ειδικών σιδερένιων κολωνών ανά 1 μέτρο.
δ. Ανύψωση του ενδιάμεσου οδοστρώματος κατά 10 εκατοστά, λιθόστρωση και φωσφορούχα διαγράμμιση διάβασης.
ε. Τοποθέτηση πινακίδων διάβασης και προειδοποίησης για την ανύψωση του οδοστρώματος.
στ. Επί της οδού Δημοφώντος προειδοποιητικοί διπλοί φανοστάτες πορτοκαλί χρώματος εκατέρωθεν του οδοστρώματος και ανάγλυφη επιδαπέδια φωσφορούχα σήμανση 5 μέτρα πριν από κάθε διασταύρωση κατά την φορά της κυκλοφορίας.

[Α] 4. 5. (σχεδιάγραμμα 2)


α. Δημιουργία προεξοχών κατά 1 μέτρο στις τέσσερις γωνίες της κάθε διασταύρωσης και για 2 μέτρα από την υπάρχουσα γωνία του πεζοδρομίου.
β. Δημιουργία ράμπας ΑμΕΑ σε όλες τις πλευρές των διαβάσεων. 
γ. Τοποθέτηση περιμετρικά των προεξοχών ειδικών σιδερένιων κολωνών ανά 1 μέτρο.
δ. Ανύψωση του ενδιάμεσου οδοστρώματος κατά 10 εκατοστά, λιθόστρωση και φωσφορούχα διαγράμμιση διάβασης.
ε. Τοποθέτηση πινακίδων διάβασης και προειδοποίησης για την ανύψωση του οδοστρώματος.
στ. Επί της οδού Τριών Ιεραρχών προειδοποιητικοί διπλοί φανοστάτες πορτοκαλί χρώματος εκατέρωθεν του οδοστρώματος και ανάγλυφη επιδαπέδια φωσφορούχα σήμανση 5 μέτρα πριν από κάθε διασταύρωση κατά την φορά της κυκλοφορίας.

[Α] 6. 7. (σχεδιάγραμμα 3)


α. Κατά αντιστοιχία με τις προαναφερθείσες διασταυρώσεις με διαφορά ότι η προεξοχή του ενός μέτρου επεκτείνεται κατά μήκος όλης της πλευράς του τριγώνου που δημιουργείται μεταξύ των οδών Κοίλης και Τριών Ιεραρχών καθώς υφιστάμενο περίπτερο καταλαμβάνει όλο το υπάρχον πεζοδρόμιο. Στην απέναντι πλευρά (αριστερή κατά την φορά της κυκλοφορίας επί της Σιλανίωνος) προτείνεται η καθετοποίηση των θέσεων στάθμευσης όπως περιγράφεται στην κατηγορία [Β] παράγραφο 2. Οι προεξοχές εντός της οδού Κοίλης προεκτείνονται κατά 2 μέτρα και στις τέσσερις γωνίες της διασταύρωσης με την οδό Σιλανίωνος και για ένα μέτρο από την υπάρχουσα γωνία του πεζοδρομίου.
β. Δημιουργία ράμπας ΑμΕΑ σε όλες τις πλευρές των διαβάσεων. 
γ. Τοποθέτηση περιμετρικά των προεξοχών ειδικών σιδερένιων κολωνών ανά 1 μέτρο.
δ. Ανύψωση του ενδιάμεσου οδοστρώματος κατά 10 εκατοστά, λιθόστρωση και φωσφορούχα διαγράμμιση διάβασης.
ε. Τοποθέτηση πινακίδων διάβασης και προειδοποίησης για την ανύψωση του οδοστρώματος.
στ. Επί των οδών Κοίλης και Τριών Ιεραρχών προειδοποιητικοί διπλοί φανοστάτες πορτοκαλί χρώματος εκατέρωθεν του οδοστρώματος και ανάγλυφη επιδαπέδια φωσφορούχα σήμανση 5 μέτρα πριν από κάθε διασταύρωση κατά την φορά της κυκλοφορίας.

[Α] 8. 9. 10.
Διαμορφώσεις διαβάσεων επί της Θεσσαλονίκης περιγράφονται στην υποκατηγορία [Β] παράγραφο 2.

[Β]
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Θεσσαλονίκης από την οδό Σιλανίωνος μέχρι την οδό Δρυόπων.

[Β] 1.
Κίνηση οχημάτων

α. Από την οδό Σιλανίωνος και μέχρι την οδό Κυκλώπων μεταφορά της κίνησης από το μέσον του οδοστρώματος στην αριστερή πλευρά του κατά την φορά της κυκλοφορίας με παράλληλη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της δεξιάς πλευράς και δημιουργία ελεγχόμενης στάθμευσης για τις ανάγκες των σχολείων.
β. Από την οδό Κυκλώπων και μέχρι την οδό Δρυόπων επαναφορά της κυκλοφορίας στο μέσον του οδοστρώματος με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων κατά 1,5 μέτρο εκατέρωθεν ώστε να είναι εφικτή η διέλευση μόνο ενός οχήματος.

[Β] 2.
Διαβάσεις

[Α] 10.  (σχεδιάγραμμα 4)


Διασταύρωση οδού Σιλανίωνος με οδό Θεσσαλονίκης. Οι διαβάσεις στο τέλος της καθόδου της οδού Σιλανίωνος διαμορφώνονται βάσει της πρότασης ως εξής:
α.Ι. Στην δεξιά πλευρά του οδοστρώματος το πεζοδρόμιο είναι διαπλατυσμένο κατά 1 μέτρο (βάσει της πρότασης) και παραμένει στην θέση της διάβασης επί της Σιλανίωνος ως έχει. 
α.ΙΙ. Στη αριστερή πλευρά το πεζοδρόμιο έχει διαπλατυνθεί (βάσει της πρότασης) σε επιμέρους σημεία κατά 2 μέτρα και κατά τον ίδιο τρόπο διαπλατύνεται και στην διάβαση. 
α.ΙΙΙ. Τα πεζοδρόμια της οδού Σιλανίωνος και από τις δύο πλευρές δημιουργούν προεξοχές 3 μέτρων από την υφιστάμενη θέση τους εντός της Θεσσαλονίκης. 
α.IV. Επί της Θεσσαλονίκης η προεξοχή της διάβασης κατά την είσοδο στην διασταύρωση στην δεξιά πλευρά αρχίζει από την θέση 0 και διαπλατύνεται στα 3 μέτρα ενώ στην αριστερή πλευρά αρχίζει από τα 2 μέτρα και καταλήγει στην θέση του υφιστάμενου πεζοδρομίου. 
α.V. Επί της Θεσσαλονίκης η προεξοχή της διάβασης κατά την έξοδο από την διασταύρωση υφίσταται μόνο στην δεξιά πλευρά όπως περιγράφηκε στην παράγραφο 10.α.ΙΙΙ.
β. Δημιουργία ράμπας ΑμΕΑ σε όλες τις πλευρές των διαβάσεων. 
γ. Τοποθέτηση περιμετρικά των προεξοχών ειδικών σιδερένιων κολωνών ανά 1 μέτρο.
δ. Ανύψωση του ενδιάμεσου οδοστρώματος κατά 10 εκατοστά, λιθόστρωση και φωσφορούχα διαγράμμιση διάβασης.
ε. Τοποθέτηση πινακίδων διάβασης και προειδοποίησης για την ανύψωση του οδοστρώματος.
στ. Επί της οδού Θεσσαλονίκης προειδοποιητικός διπλός φανοστάτης πορτοκαλί χρώματος εκατέρωθεν του οδοστρώματος και ανάγλυφη επιδαπέδια φωσφορούχα σήμανση 5 μέτρα πριν από την διασταύρωση κατά την φορά της κυκλοφορίας.

[Α] 9. (σχεδιάγραμμα 5)


Διασταύρωση οδού Κυκλώπων με οδό Θεσσαλονίκης. Οι διαβάσεις στο τέλος της καθόδου της οδού Κυκλώπων διαμορφώνονται βάσει της πρότασης ως εξής: 
α.Ι. Στην αριστερή πλευρά του οδοστρώματος της οδού Κυκλώπων κατά την φορά της κυκλοφορίας το πεζοδρόμιο είναι διαπλατυσμένο (βάσει της πρότασης) κατά 1 μέτρο και παραμένει ως έχει.
α.ΙΙ. Στην δεξιά πλευρά του οδοστρώματος το πεζοδρόμιο έχει διαπλατυνθεί (βάσει της πρότασης) σε επιμέρους σημεία κατά 1,5 μέτρο και κατά τον ίδιο τρόπο διαπλατύνεται και στην διάβαση διατηρώντας ωστόσο μεγάλη καμπυλότητα καθώς διέρχονται την στροφή άμαξες του ΗΛΠΑΠ.
α.ΙΙΙ. Το πεζοδρόμιο της οδού Κυκλώπων από την αριστερή πλευρά  κατά την φορά της κυκλοφορίας δημιουργεί προεξοχή 3 μέτρων από την υφιστάμενη θέση του εντός της Θεσσαλονίκης διαμορφώνοντας διάβαση. Η προεξοχή έχει φάρδος επί της Θεσσαλονίκης από την υφιστάμενη γωνία 2 μέτρα.
β. Δημιουργία ράμπας ΑμΕΑ σε όλες τις πλευρές των διαβάσεων. 
γ. Τοποθέτηση περιμετρικά των προεξοχών ειδικών σιδερένιων κολωνών ανά 1 μέτρο.
δ. Ανύψωση του ενδιάμεσου οδοστρώματος κατά 10 εκατοστά, λιθόστρωση και φωσφορούχα διαγράμμιση διάβασης.
ε. Τοποθέτηση πινακίδων διάβασης και προειδοποίησης για την ανύψωση του οδοστρώματος.
στ. Επί της οδού Θεσσαλονίκης προειδοποιητικός διπλός φανοστάτης πορτοκαλί χρώματος εκατέρωθεν του οδοστρώματος και ανάγλυφη επιδαπέδια φωσφορούχα σήμανση 5 μέτρα πριν από την διασταύρωση κατά την φορά της κυκλοφορίας.

[Α] 8. (σχεδιάγραμμα 6)


Διασταύρωση οδού Θεσσαλονίκης με την οδό Δρυώπων. Οι διαβάσεις στην συγκεκριμένη διασταύρωση διαμορφώνονται βάσει της πρότασης ως εξής: 
α.Ι. Τα πεζοδρόμια της οδού Θεσσαλονίκης στην συγκεκριμένη θέση βάσει της πρότασης είναι διαπλατυσμένα κατά 1,5 μέτρο εκατέρωθεν και έτσι παραμένουν.
α.ΙΙ. Διαπλάτυνση κατά 1 μέτρο των πεζοδρομίων και για 2 μέτρα από την υφιστάμενη γωνία εκατέρωθεν του οδοστρώματος της οδού Δρυώπων στην είσοδο της ανόδου της.
β. Δημιουργία ράμπας ΑμΕΑ σε όλες τις πλευρές των διαβάσεων. 
γ. Τοποθέτηση περιμετρικά των προεξοχών ειδικών σιδερένιων κολωνών ανά 1 μέτρο.
δ. Ανύψωση του ενδιάμεσου οδοστρώματος κατά 10 εκατοστά, λιθόστρωση και φωσφορούχα διαγράμμιση διάβασης.
ε. Τοποθέτηση πινακίδων διάβασης και προειδοποίησης για την ανύψωση του οδοστρώματος.
στ. Επί της οδού Θεσσαλονίκης προειδοποιητικός διπλός φανοστάτης πορτοκαλί χρώματος εκατέρωθεν του οδοστρώματος και ανάγλυφη επιδαπέδια φωσφορούχα σήμανση 5 μέτρα πριν από την διασταύρωση κατά την φορά της κυκλοφορίας.

[Β] 3.
Άλλες ρυθμίσεις
α. Λιθόστρωση του οδοστρώματος σε όλο το μήκος των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
β. Ο δημιουργούμενος χώρος στάθμευσης μπροστά από τα Δημοτικά Σχολεία να ελέγχεται αποκλειστικά από τους Διευθυντές των Σχολείων για την εξυπηρέτηση των γονέων και την επιβίβαση-αποβίβαση των μαθητών στα σχολικά λεωφορεία.
γ. Δημιουργία χώρου στάσης φορτηγού για φόρτωση-εκφόρτωση μεταξύ των οδών Κυκλώπων και Δρυώπων προς εξυπηρέτηση υφιστάμενων καταστημάτων.
δ. Δημιουργία 4 σταθερών θέσεων κάδων απορριμάτων προς εξυπηρέτηση του υφιστάμενου Σούπερ Μάρκετ -επί της Θεσσαλονίκης και απέναντι από τον σταθμό- και μεταφορά των επιπλέον 4 σε άλλη θέση μακριά από τον σταθμό ή εντός του καταστήματος εάν θεωρούνται απαραίτητοι για την λειτουργία του.
ε. Σταθεροποίηση όλων των κάδων απορριμάτων στην πέριξ περιοχή.
στ. Αναπόσπαστο μέρος για κάθε ρύθμιση που θα πραγματοποιηθεί αλλά και πρωτεύον ως προς την σημασία του είναι η επίλυση του προβλήματος της πλημμύρας που δημιουργείται μπροστά από τον σταθμό με την παραμικρή βροχή αποκλείοντας στην κυριολεξία τους πεζούς εκατέρωθεν της οδού Θεσσαλονίκης μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ.

[Γ] 1.
Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Κυκλώπων μεταξύ των οδών Τριών Ιεραρχών και Θεσσαλονίκης.
α. Από την πλευρά των Δημοτικών Σχολείων (αριστερά κατά την φορά της κυκλοφορίας) σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου κατά 1 μέτρο.
β. Από την απέναντι (δεξιά κατά την φορά της κυκλοφορίας) επιμέρους διαπλατύνσεις κατά 1,5 μέτρο ειδικά στην έξοδο του υφιστάμενου Νηπιαγωγείου και σε σημεία όπου σκάλες και άλλα εμπόδια απαγορεύουν την κυκλοφορία των πεζών.
γ. Λιθόστρωση όλου του ενδιάμεσου οδοστρώματος.

[Γ] 2.
Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Σιλανίωνος μεταξύ των οδών Τριών Ιεραρχών και Θεσσαλονίκης.
α. Από την πλευρά των Δημοτικών Σχολείων (δεξιά κατά την φορά της κυκλοφορίας) σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου κατά 1 μέτρο.
β. Από την απέναντι (αριστερή κατά την φορά της κυκλοφορίας) επιμέρους διαπλατύνσεις κατά 2 μέτρα ειδικά σε σημεία όπου σκάλες και άλλα εμπόδια απαγορεύουν την κυκλοφορία των πεζών και καθετοποίηση θέσεων στάθμευσης εφόσον το επιτρέπει το πλάτος του οδοστρώματος..
γ. Λιθόστρωση όλου του ενδιάμεσου οδοστρώματος.

[Δ] 1.
Καθετοποίηση θέσεων στάθμευσης επί της οδού Κοίλης από την διακλάδωσή της με την οδό Τριών Ιεραρχών μέχρι την οδό Ιολάου και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος εφόσον αυτό επιτρέπεται από το πλάτος του.

[Δ] 2.
Καθετοποίηση θέσεων στάθμευσης επί της οδού Σιλανίωνος από την οδό Κοίλης μέχρι την οδό Τριών Ιεραρχών στην αριστερή πλευρά κατά την φορά της κυκλοφορίας εφόσον το επιτρέπει το πλάτος του οδοστρώματος.

Ασφαλείς Διαβάσεις // περιήγηση στην υπάρχουσα κατάσταση