22.3.10

Θα ήθελα να περπατώ στην πόλη με ασφάλεια


Εκκινούμε σήμερα την διαδικασία η οποία αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την πεζή κυκλοφορία στην είσοδο της πόλης των Άνω Πετραλώνων από τον σταθμό του ΗΣΑΠ και γύρω από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης-Κυκλώπων.
Η πρώτη ανακοίνωση θα μοιραστεί και θα τοιχοκολληθεί έξω από τα σχολεία, τον σταθμό ΗΣΑΠ και σε καταστήματα της περιοχής. Αρχική επιδίωξη είναι η κοινοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας προς τους πολίτες με σκοπό την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων σε αυτή την διαδικασία.
Κάθε κίνηση, εμπειρία και αποτέλεσμα των δράσεων θα κοινοποιείται μέσω του διαδικτύου.


Η δυνατότητα να περματάμε ήρεμοι και ασφαλείς στην πόλη μας μάς είναι άγνωστη καθώς έχουμε μάθει να θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κινούμαστε παρά μόνο στην μέση του δρόμου και με το διαρκές άγχος των διερχόμενων αυτοκινήτων. Οτιδήποτε όμως επειδή «έτσι συνηθίζεται» δεν σημαίνει ότι είναι ούτε ο μόνος τρόπος, σίγουρα δε, ούτε ο καλύτερος.
Φανταστείτε να βγαίνετε από τον σταθμό του ΗΣΑΠ σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο και να φτάνετε στο σπίτι σας χωρίς να νοιώθετε κυνηγημένοι σε κάθε σας βήμα. Ακούγεται απίθανο, αλλά είναι μια στοιχειώδης υποχρέωση μιας οργανωμένης κοινωνίας προς τους κατοίκους της.

Δεν έχουμε λόγο να αναζητήσουμε ενόχους για την κατάσταση που βιώνουμε καθώς ενδεχομένως ο καθένας μας με τον τρόπο του να έχει ένα μικρό ή μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Θα αναζητήσουμε όμως την διαδικασία μέσα από την οποία ο καθένας θα ευαισθητοποιηθεί ώστε αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί να πετύχουμε από κοινού το καλύτερο για το επίπεδο της ζωής μας στην πόλη όπου ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε σε διεργασίες που θα βελτιώσουν και θα διαφυλάξουν τους κοινόχρηστους χώρους στην πόλη μας. Ειδικά όταν αυτό σχετίζεται με την ασφαλή κυκλοφορία των παιδιών μας στους δρόμους γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα. Οι ασφαλείς διαβάσεις γύρω από τα δημοτικά και νηπιαγωγεία και η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην είσοδο της πόλης μας από τον σταθμό του ΗΣΑΠ είναι απλές παρεμβάσεις οι οποίες όμως θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις διεργασίες για την προώθηση αυτών των προτάσεων στις Δημοτικές Αρχές. Η κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης προς την Διεύθυνση Μελετών του Δήμου με συνειμένες υπογραφές κατοίκων αποτελεί την πρώτη κίνηση.

Είναι σημαντική για την διατύπωση και κατάθεση του αιτήματος η συνεισφορά αρχιτεκτόνων, μηχανικών, δικηγόρων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη.
Παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά:
698 4668323, alfa.vita.2010@gmail.com

1 comment:

 1. e-mail από κ. Δημήτρη Αλεξάκη
  2010/03/29

  Αγαπητοί γονείς,
  είναι σημαντική η προσπάθειά σας για καλλίτερη ποιότητα ζωής ημών και των παιδιών μας και για το λόγο αυτό απερίφραστα συντάσσομαι σε κάθε προσπάθειά σας στοχευμένη. Επισημαίνω δε τη στόχευση γιατί επιδίωξή σας "και μας" είναι η δημιουργία κουλτούρας στο σκέπτεσθαι αλλά και στην υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων.
  Η πρόταση για ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών σαφέστατα με βρίσκει σύμφωνο και εκτιμώ ότι η ολοκληρωμένη μελέτη είναι υπόθεση των υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί διαμέσου κατάθεσης αιτήματος συνοδευόμενο από τη συγκατάβαση ικανού αριθμού κατοίκων και επισκεπτών.
  Επειδή δεν έχουμε στις περισσότερες περιπτώσεις τη δυνατότητα να κάνουμε μελέτες εφαρμογής αλλά ούτε και να υποκαθιστούμε υπηρεσίες οι οποίες βέβαια οφείλουν να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή τη δουλειά τους, η παραγωγή ορθών πολιτικών θέσεων είναι επίσης σημαντικό ζητούμενο και εκτιμώ ότι συμβάλετε σημαντικά.
  Με τις λίγες παραπάνω λέξεις θα ήθελα να σας δηλώσω τη συμπαράστασή μου στις προσπάθειες και εφόσον χρειαστεί να βρεθούμε καθορίστε το χρόνο για να ανταποκριθούμε.
  Καλές γιορτές,
  με εκτίμηση
  Αλεξάκης Δημήτρης (138ο Δημοτικό, γονέας)

  ReplyDelete