28.3.11

Ασφαλείς Διαβάσεις // Επανακατάθεση Αιτήματος

Έλαβε αριθμούς πρωτοκόλλου:
Δημοτικό Συμβούλιο, τ 2105277426, φ 2105278129
ΑΠ 57418/29.3.2011
Γραφείο Δημάρχου, τ 2105277081, φ 2105278110
ΑΠ 57426/29.3.2011Προς Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθηναίων
28.3.2011

Επανακαταθέτουμε την πρότασή μας, η οποία αρχικά κατατέθηκε στο 3ο Διαμέρισμα (ΑΠ084540) και κοινοποιήθηκε στο γραφείο Δημάρχου (ΑΠ084648), την οποία έχουν προσυπογράψει 350 πολίτες και αφορά στην ασφαλή μετακίνηση των πεζών στην περιοχή γύρω από το σχολικό συγκρότημα Κυκλώπων-Θεσσαλονίκης-Σιλανίωνος και στην έξοδο του ΗΣΑΠ προς τα Άνω Πετράλωνα.

Γιατί επανακαταθέτουμε την πρόταση

1.
Η πρόταση αφορά ένα φλέγον θέμα το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το επίπεδο ζωής και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής αλλά και των διερχόμενων πολιτών.
Θεωρούμε ότι η πρότασή μας παρόλη την ένθερμη υποστήριξη που έλαβε από το 3ο Διαμερισματικό Συμβούλιο εντέλει δεν έτυχε της πρέπουσας προσοχής από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Διεύθυνση Μελετών - Τμήμα Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων & Στάθμευσης) όπως φανερώνεται από την, κατά την άποψή μας, διεκπεραιωτική απάντηση (ΑΠ159889) που λάβαμε.

Συγκεκριμένα,
- Οι παράγραφοι που αφορούν την οδό Θεσσαλονίκης πάνω από τον σταθμό ΗΣΑΠ δεν αναφέρονται καθόλου στην απάντηση. Πέρα από το σοβαρό πρόβλημα των ολότελα ανεπαρκών έως ανύπαρκτων πεζοδρομίων και διαβάσεων στο συγκεκριμένο σημείο, σε κάθε μικρή ή μεγάλη βροχόπτωση ο Σταθμός αποκόπτεται εξαιτίας πλημμύρας από την ανεπαρκή αποστράγγιση των όμβριων υδάτων.
- Η πρότασή μας για μετατροπή των οδών Κυκλώπων και Σιλανίωνος, (μεταξύ των οδών Θεσσαλονίκης και Τριών Ιεραρχών, οι οποίες οδοί οριοθετούν ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα με δύο Δημοτικά Σχολεία, δύο Νηπιαγωγεία, και έναν Παιδικό Σταθμό) σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας αντιμετωπίστηκε αρνητικά με μόνο γνώμονα την διατήρηση των υπαρχόντων θέσεων στάθμευσης. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα της στάθμευσης είναι μεν υπαρκτό, δεν μπορεί όμως να επιβαρύνει εσαεί το επίπεδο της ζωής και την ασφάλεια των κατοίκων. Ειδικά εφ όσον είναι εν γνώσει όλων ότι υπάρχει ετησίως αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων και επομένως οι λύσεις που πρέπει να αναζητηθούν για αυτό το ανεξάρτητο πρόβλημα δεν αρμόζει να επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο το επίπεδο ζωής και την ασφάλεια των κατοίκων.
- Το αίτημά μας για ανύψωση των διαβάσεων ή και ολόκληρων των διασταυρώσεων στο ύψος του πεζοδρομίου, μέτρο το οποίο εφαρμόζεται σε πολλούς δήμους με επιτυχία, ώστε να επιβραδύνεται η κίνηση των οχημάτων, αντιμετωπίστηκε αρνητικά. Ωστόσο, η χρήση εκ μέρους πολλών οδηγών (οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν την οδό Πειραιώς) των οδών Θεσσαλονίκης, Τριών Ιεραρχών και Δημοφώντος, τέμνει την πόλη σε τρία αλλεπάληλα σημεία δυσχεραίνοντας αφόρητα την κυκλοφορία των πεζών στο εμπορικό κέντρο της περιοχής και γύρω από το σχολικό συγκρότημα.
- Επιπλέον, θα περιμέναμε η απάντηση από μια υπηρεσία του Δήμου η οποία απαρτίζεται από εξιδεικευμένους επιστήμονες να εμπλουτίσει τις προτάσεις των πολιτών οι οποίες πηγάζουν από την βάσιμη ανησυχία για το ολοένα και περισσότερο υποβαθμιζόμενο αστικό περιβάλλον στο οποίο όλοι διαβιούμε. Eυελπιστούμε ότι αυτό θα συμβεί με την επανακατάθεση του αιτήματός μας.

2.
Στην περιοχή διενήργησε αυτοψία εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τυφλών Ελλάδας και κατέθεσε συμπληρωματικές προτάσεις στις ήδη υπάρχουσες παραγράφους του αιτήματός μας οι οποίες αφορούν στην οδό Θεσσαλονίκης και στην οδό Κυκλώπων από την Θεσσαλονίκης μέχρι την Δημοφώντος.

Συγκεκριμένα,
- Προτείνεται η τοποθέτηση επιδαπέδιου οδηγού τυφλών (βάσει προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος) στην οδό Θεσσαλονίκης από την οδό Δρυόπων μέχρι την οδό Κυκλώπων και στην οδό Κυκλώπων από την οδό Θεσσαλονίκης μέχρι την οδό Δημοφώντος.
- Προτείνεται στις διασταυρώσεις της οδού Κυκλώπων με τις οδούς Θεσσαλονίκης, Τριών Ιεραρχών και Δημοφώντος η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών για την ρύθμιση της κυκλοφορίας με ειδικό ηχητικό σήμα για τυφλούς.

3.
Πέραν των 350 αρχικών υπογραφών, υπέρ της πρότασης συνηγορούν τοπικοί και εθνικοί φορείες οι οποίοι θα καταθέσουν σχετικά έγγραφα [σ.σ. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 138ου Δημοτικού Σχολείου].

Mε εκτίμηση, εκ μέρους των συνυπογραφόντων πολιτών,
Κώστας Μπεβεράτος

Παράρτημα / Επισυνάψεις
Κατάλογος επισυναπτόμενων εγγράφων

1. Αντίγραφο του αιτήματος (25 σελίδες) και των επισυναπτόμενων υπογραφών (20 σελίδες) όπως κατατέθηκαν στις 30.4.2010 στο 3ο Διαμέρισμα (ΑΠ084540) και στο γραφείο Δημάρχου Αθηναίων (ΑΠ084648).

2. Αντίγραφο της απάντησης του Τμήματος Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων και Στάθμευσης της Διεύθυνσης Μελετών (4.8.2010, ΑΠ159889) η οποία μας κοινοποιήθηκε στις 8.9.2010 με Αριθμό Πρωτοκόλλου 177893 (4 σελίδες).

3. Αντίγραφο της απόφασης της 15.9.2010 του Διαμερισματικού Συμβουλίου η οποία μας κοινοποιήθηκε στις 21.9.2010 με Αριθμό Πρωτοκόλλου 187442 (2 σελίδες).

No comments:

Post a Comment