23.5.11

Yπόμνημα από Eπιτροπή Κατοίκων προς τις Δημοτικές Αρχές

Υπόμνημα που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής και σχετίζεται με κάποια από τα θέματα που διαπραγματεύεται και η κίνηση Ασφαλείς Διαβάσεις.

>>
Προς τους:
1) Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη,
2) Αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας κ. Αβραντίνη,
3) Πρόεδρο του Γ. Διαμερίσματος
4) Πρόεδρο του Δ. Συμβουλίου του Γ. Διαμερίσματος

Αθήνα, 2/2/2011


Κύριοι :

Προβλήματα καθημερινότητας των κατοίκων των Ανω Πετραλώνων

Με την παρούσα επιθυμώ να φέρω σε γνώση Σας μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ΄Ανω Πετραλώνων που οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να επιλύσουν ή να μεσολαβήσουν και φροντίσουν για την επίλυσή των από τους αρμόδιους:

ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΠΕΖΟΥΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Λόγω της αυξανομένης επιβάρυνσης της κυκλοφορίας της λεωφ. Χαμοστέρνας χρησιμοποιούνται σαν εναλλακτικές διαδρομές για διαμπερή κίνηση ακόμη και βαρέων φορτηγών οχημάτων στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων, που είναι περιοχή κατοικίας, οι οδοί Τριών Ιεραρχών, Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως Δημοφόντος, στις οποίες όμως δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών και φωτεινοί σηματοδότες.
Αποτέλεσμα: Εκτός από την μεγάλη ηχορύπανση οι κάτοικοι και ιδίως οι γέροντες, μαθητές, ανάπηροι δεν μπορούν να διασχίσουν τους παραπάνω δρόμους και τα οχήματα που κινούνται στους κάθετους δρόμους περιλαμβανομένων και των τρόλεϋ της γραμμής του ΗΛΠΑΠ δεν μπορούν να τους διασχίσουν παρά μετά από μεγάλη καθυστέρηση και με κίνδυνο συγκρούσεων.
Αν δεν μπορούν να τοποθετηθούν σηματοδότες, λύση εύκολη και σχετικά αδάπανη θα ήταν να αντιστραφεί η σηματοδότηση και αντί να έχουν προτεραιότητα σε όλο τα μήκος των οι οδοί Τριών Ιεραρχών και Θεσσαλονίκης (και όλοι οι κάθετοι ΣΤΟΠ) σε επιλεγμένες διασταυρώσεις να έχουν ΣΤΟΠ οι κινούμενοι στις οδούς Τριών Ιεραρχών και Θεσσαλονίκης και προτεραιότητα οι κάθετοι, διευκολυνομένης έτσι και της κινήσεως των τρόλεϋ της γραμμής του ΗΛΠΑΠ. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η κίνηση των κατοίκων και θα περιορισθεί λόγω των καθυστερήσεων στα ΣΤΟΠ η διαμπερής κυκλοφορία.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΟΔΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ,

Όπως πιθανά γνωρίζετε η περιοχή των Άνω Πετραλώνων, περιοχή κατοικίας, μαστιζόταν και μαστίζεται, εκτός των άλλων, και με σοβαρό πρόβλημα ηχορύπανσης και έλλειψη χώρων σταθμεύσεως των ιδιωτικών αυτοκινήτων των κατοίκων.
Το πρόβλημα αυτό χειροτέρευσε λόγω (της από προφανώς εισπρακτικούς λόγους υπαγορευθείσης) διαπλατύνσεως των πεζοδρομίων της οδού Τρώων, (στην οποία υπάρχει ελαχίστη κίνηση πεζώ) με αποτέλεσμα, αφ΄ενός να περιορισθεί η δυνατότητα σταθμεύσεως Ε.Χ κατά μήκος μόνο της μιάς πλευράς, (αντί των δύο πριν), με απώλεια εκατοντάδων θέσεων σταθμεύσεως, και αφ ετέρου την παροχή δυνατότητας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων διαφόρων καταστημάτων, που άνοιξαν στην περιοχή, με κατάληψη όλου του πεζοδρόμιου αλλά και του καταστρώματος του δρόμου, που εκτός του ότι αλλάζουν την φυσιογνωμία της περιοχής, προσελκύουν και άλλα αυτοκίνητα μη κατοίκων, που καταλαμβάνουν τις θέσεις των κατοίκων.
Σαν αποτέλεσμα εκτός από την ηχορρύπανση από την οποία υποφέρουν από την λειτουργία των καταστημάτων, οι κάτοικοι γιά την εύρεση θέσης σταθμεύσεως κάνουν επί ώρα περιττές βόλτες γιά την εξασφάλιση μιάς έστω και παράνομης θέσης (ενώ πολλοί - δυνάμενοι- εγκαταλείπουν την περιοχή), γεγονός που έχει σαν συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την ηχορύπανση και την μόλυνση από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων στις περιττές βόλτες και από το κάπνισμα των θαμώνων.
Από τους παραπάνω λόγους οι κάτοικοι έχουν εξωθηθεί στην παράνομη στάθμευση στις γωνίες στις ράμπες και στους πεζοδρόμους που έχει γίνει καθεστώς και στην γειτονιά μας.
Η αντιμετώπισή της απαιτεί αλλαγή στην αντιμετώπιση, αλλαγή που έγινε αναγκαία από τις συνέπειες της «πολιτικής» καταργήσεως θέσεων στάθμευσης με πεζοδρομήσεις, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και αδειοδοτήσεως δραστηριοτήτων που ενοχλούν την χρήση κατοικίας, χωρίς να αντισταθμίζονται με δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης, και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον συνεχούς αυξήσεως των κυκλοφορούντων οχημάτων.
Η αναγκαστική παράνομη στάθμευση των κατοίκων προκαλείται και από τον μέχρι τώρα τρόπο άσκησης των καθηκόντων της από τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία ενώ βεβαιώνει παραβάσεις για παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμους, γωνίες, ράμπες κλπ ανέχεται την παράνομη στάθμευση και κατάληψη νομίμων θέσεων από σχολικά λεωφορεία μεγάλου μεγέθους, διάφορα φορτηγά με έδρα εκτός της περιοχής μας μηχανήματα έργων κλπ. Των οποίων η στάθμευση απαγορεύεται σε κατοικημένες περιοχές.
Η επέμβασή Σας γιά την λύση του θέματος αυτού που θα συντελέσει στην ανακούφιση του προβλήματος, θα εξασφάλιζε την ευγνωμοσύνη των κατοίκων, που τώρα λοιδωρούνται και προπηλακίζονται από τους παραβάτες.

3) ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΗΣΑΠ

Α) ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΗΣΑΠ


Κατά την πρόσφατη αντικατάσταση των σιδηροτροχιών με την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε (υποδομή από σιδηροπαγές σκυρόδεμα και στρωτήρες εμφυτευμένους σ΄ αυτό) δεν επιτεύχθηκε, η υπεσχημένη από τον ΗΣΑΠ και το Υπουργείο Συγκοινωνιών, μείωση του θορύβου κυλίσεως, όταν περνά ο συρμός. Γεγονός είναι ότι άλλαξε το είδος του θορύβου αλλά είναι πλέον μεγαλύτερος από πριν όταν ο συρμός κινείται με ταχύτητα, πράγμα που θα παγιωθεί με την ολοκλήρωση των έργων και την κανονική λειτουργία του δικτύου για την οποία προβλέπονται αυξημένες ταχύτητες.
Οι κάτοικοι της περιοχής και ιδιαίτερα όσοι έχουν πρόσοψη επί της οδού Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρά τους και έχουν αναγκασθεί στην χρήση μηχανημάτων κλιματισμού, ενώ ακόμη και σε απόσταση 100 μέτρων μέσα στους καθέτους δρόμους ο θόρυβος είναι ενοχλητικός.
Δεν είμαστε σε θέση να προτείνουμε τεχνικές λύσεις για την μείωση του θορύβου. Η στάθμη θορύβου κινήσεως του Τραμ και των αντίστοιχων με τον ΗΣΑΠ δικτύων στην ΕΕ μπορεί να μας δείξει τι μπορεί να γίνει, όταν υπάρχει θέληση και καλή χρήση των διατιθεμένων πόρων.
Επισημαίνουμε πάντως ότι ο θόρυβος είναι βλαβερός για την τσέπη για την υγεία όπως προβλέπει η εργατική και πολεοδομική νομοθεσία.

Β) ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΗΣΑΠ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

Ο ΗΣΑΠ προ των Ολυμπιακών αγώνων από την ανάγκη επιμηκύνσεως των αποβαθρών των σταθμών του, ώστε όλοι να μπορούν να δεχθούν τους εξαπλούς συρμούς, προχώρησε σε ανακατασκευή και την αισθητική των αναβάθμιση του σταθμού Πετραλώνων με σημαντική δαπάνη.
Είναι κοινή πεποίθηση των κατοίκων της περιοχής ότι η αισθητική αναβάθμισή του έγινε σε βάρος της εξυπηρέτησης των επιβατών που, που υποχρεούνται να βαδίζουν διπλάσια απόσταση από πρίν γιά να μπουν στο σταθμό (και να βλέπουν να φεύγει και χάνεται το τραίνο που με καλύτερη σχεδίαση του σταθμού θα είχαν προλάβει.)
Συγκεκριμένα: Ακόμα και στον παλαιό Σταθμό τα εκδοτήρια και η πεζογέφυρα άνω διάβασης ήταν στην προς Πειραιά είσοδο και σε επαφή με την αποβάθρα του, οπότε ο επιβάτης που έρχεται από την πλευρά του Θησείου ήδη έπρεπε να περπατήσει έξω από τον σταθμό κατά μήκος της αποβάθρας, να μπεί στο σταθμό και να βαδίσει επί της αποβάθρας μέχρι τη θέση σταθμεύσεως του τραίνου.
Η σχεδίαση του νέου σταθμού αντί να αντιμετωπίσει το ελάττωμα το χειροτέρευσε: Ο κυρίως σταθμός μάκρυνε με την επιμήκυνση της πλατφόρμας και την προσθήκη μεταξύ αυτής και των νέων εκδοτηρίων δωματίων θέσεων ελέγχου, περιπτέρων κλπ και έτσι οι είσοδοί του απομακρύνθηκαν σε απόσταση 100 περίπου μέτρων μακρύτερα από την θέση των παλαιών και οι κυλιόμενες σκάλες σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση προς την κατεύθυνση του σταθμού του Ταύρου. Οι νέες σκάλες σχηματίζουν μαιάνδρους που πολλαπλασιάζουν την συνολική διαδρομή του επιβάτη.
Την παραπάνω πρόσθετη απόσταση ο επιβάτης που έρχεται από την πλευρά του Θησείου πρέπει να περπατήσει δύο φορές μία κινούμενος έξω από τον σταθμό προς την είσοδο και άλλη μία μέχρι να φθάσει στην αρχή της πλατφόρμας. Αν μάλιστα θέλει να χρησιμοποιήσει και τις κυλιόμενες κλίμακες (λειτουργούν μόνο γιά άνοδο) η παραπάνω απόσταση πεζοπορίας διπλασιάζεται και φθάνει τα 200 μ.
Οι μελετητές και αναμορφωτές του σταθμού δεν είχαν την απλή λογική να μη απομακρύνουν την είσοδο προς την πλευρά του ανισόπεδου κόμβου Θεσσαλονίκης - Χαμοστέρνας όπου η κατοίκηση είναι αραιή και ο σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρου είναι πολύ κοντά, αλλά να σκεφθούν να τον επεκτείνουν προς την πλευρά του Θησείου, ώστε να μειωθεί η απόσταση. Σημειώστε ότι για τον λόγο αυτό και επειδή ο σταθμός Θησείου απέχει πολύ από τον Πετραλώνων , οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν την δημιουργία νέου ενδιαμέσου σταθμού στην θέση πέτρινη γέφυρα πράγμα που ο ΗΣΑΠ αποκλείει.
Κάποια λύση θα ήταν η λειτουργία της θύρας που λειτούργησε για είσοδο επιβατών προς την πλευρά του Θησείου κατά το διάστημα των εργασιών ανακατασκευής του σταθμού, με αυτόματες μηχανές εκδόσεως εισιτηρίων, ακυρωτικές μηχανές και προσωρινά εκδοτήρια που μετά την ολοκλήρωση του έργου καταργήθηκε και η πόρτα αχρηστεύτηκε με συγκόλληση των θυρόφυλλών της.
Η επαναλειτουργία της εισόδου αυτής με μία αυτόματη μηχανή εκδόσεως εισιτηρίων και ένα ακυρωτικό μηχάνημα θα έκανε τον σταθμό πιό λειτουργικό και προσιτό, και δεν θα ανάγκαζε, προς αποφυγή της άσκοπης πεζοπορίας, αρκετούς ευκίνητους επιβάτες να πηδούν πάνω από την σφραγισμένη πόρτα μέσα στο σταθμό.


4)ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Η οδός Θεσσαλονίκης στο δεξιό της κλάδο που οδηγεί από τον ανισόπεδο κόμβο Χαμοστέρνας μέχρι την ανισόπεδο κάτω διάβαση στην γέφυρα Πουλοπούλου και καθόλο το μήκος της, που βαίνει παράλληλα με τις γραμμές του ΗΣΑΠ, δεν έχει φρεάτια αποχετεύσεως ομβρίων.
Τα νερά της βροχής όλων των οικοδομικών τετραγώνων μεταξύ οδού Θεσσαλονίκης, οδού Τριών Ιεραρχών και των παραπάνω κόμβων λόγω της φυσικής κλίσεως συγκεντρώνονται στην οδό Θεσσαλονίκης. Παλαιά και πριν από την δημιουργία των πεζοδρομίων τα νερά αυτά αποχετεύονταν για μέσου του συρματοπλέγματος της περιφράξεως των γραμμών του ΗΣΑΠ στους αύλακες αποχετεύσεως των γραμμών.
Από τότε που έγινε το παράλληλα με την γραμμή πεζοδρόμιο τα νερά επειδή συναντούν το κράσπεδο και την δημιουργηθείσα από μπετό ύψους ενός μέτρου περίφραξη των γραμμών του ΗΣΑΠ, πλημμυρίζουν την οδό Θεσσαλονίκης σε όλο το πλάτος της και ακολουθούν την ελαφρά κλίση της προς τον κόμβο Χαμοστέρνας. Αποτέλεσμα: η οδός Θεσσαλονίκης γίνεται ποτάμι, η διάβασή της από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο να είναι αδύνατη, και οι πεζοί στα πεζοδρόμια μουσκεύουν από τα νερά που εκτοξεύουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Όμως το πρόβλημα αυτό στο ύψος του σταθμού ΗΣΑΠ Πετραλώνων γίνεται οξύτατο γιατί κανείς δεν μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τον σταθμό για το σπίτι του ή για να συνεχίσει με μετεπιβίβαση στην έναντι του σταθμού αφετηρία του Τρόλεϊ, του ΗΣΑΠ χωρίς να μπεί στο νερό μέχρι τους αστραγάλους.
Μάλιστα ο ΗΣΑΠ γιά να αποφύγει την είσοδο των νερών στο χώρο του είχε τοποθετήσει στην (παραπάνω προσωρινή κατά την διάρκεια των έργων ανακατασκευής) είσοδο του σταθμού αντιπλημμυρικό φράγμα από τσουβάλια με άμμο. Μόνη ελπίδα των επιβατών είναι να υπάρχει κατά σύμπτωση στα σκουπίδια ή στα καταστήματα καμιά παλέτα για να χρησιμοποιηθεί σαν γέφυρα.
Η επέμβασή Σας γιά την κατασκευή δικτύου και φρεατίων αποχετεύσεως ομβρίων στην οδό Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την λύση του προβλήματος, θα εξασφάλιζε την ευγνωμοσύνη των κατοίκων.

5)ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ

Από τις διαδοχικές επεμβάσεις διαφόρων εταιρειών κοινής ωφελείας (φυσικό αέριο , ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, οπτικές ίνες κλπ.) το οδόστρωμα της οδού Θεσσαλονίκης έχει τα κακά του τα χάλια με αποτέλεσμα οι αναρτήσεις και τα ελαστικά των αυτοκινήτων να υποφέρουν, να δημιουργείται θόρυβος και νερά να λιμνάζουν στις λακούβες που εκτοξεύνται προς τους διαβάτες από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι δήθεν επισκευές (μπαλώματα) μάλλον χειροτερεύουν την κατάσταση.


κ.Δήμαρχε, κ.κ. Πρόεδροι ,

Τα παραπάνω θέματα είχαν τεθεί υπ όψει όλων των προκατόχων Σας (κ.κ. Μπακογιάννη, Αβραμόπουλο, Κακλαμάνη) χωρίς αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνουμε την αποστολή, με ενημερωμένα στοιχεία, και ελπίζουμε στην δική Σας Δημαρχία τα προβλήματα να αντιμετωπισθούν.
Για την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ανω Πετραλώνων:


Κων. Στεργιόπουλος,
Κάτοικος της περιοχής,
Τηλ. ...

No comments:

Post a Comment